ha történt valami érdekes és figyelemre érdemes

what happened today

what happened today

Ma van a melanóma világnapja

2013. május 07. - sz.reka

Tudtátok?

És azt tudjátok, hogy mi az a melanóma?

A melanóma  a bőr pigmenttermelő sejtjeiből (melanocyta) kiinduló rosszindulatú tumor. Kialakulhat már meglévő anyajegyből különösen akkor, ha az állandó károsító ingernek van kitéve (erős UV sugárzás, mechanikai ártalom), de megjelenhet anyajegy mentes bőrfelületen is. Magyarországon az előfordulása növekszik. Elsősorban a középkorúak betegsége, a melanómával diagnosztizáltak átlagéletkora 40-45 év. (forrás: Wikipedia)

Az anyajegyek a bőrön lévő növedékek, amiknek a színe és szerkezete eltér a környező bőrtől. Érdemes évente egyszer elmenni szűrővizsgálatra, akkor is, ha nincsenek durva anyajegyek rajtad, ha pedig olyan anyajegyet fedezel fel, ami változik, akkor nem szabad várni, irány a szűrés.

Én pár hete jártam szűrővizsgálaton, egy olyan helyen, amely speicálisan a melanóma- és bőrrákszűréssel foglalkozik (http://www.melanoma.hu/).

Elmentem, lefényképezték az összes anyajegyemet - ami nem volt kevés. Részletes bőrtérképet készítettek kétféle speciális kamerával az összes anyajegyről és bőrelváltozásról (makroszkópos képek és dermatoszkópos nagy nagyítású képek). Pár hét múlva meg is kaptam a részletes, 5 oldalas elemzést a bőröm típusáról, arról, hogy milyen rizikófaktorba esek, hogy mivel tudom csökkenteni a rizikót, és persze kaptam egy eredményt arról, hogy javasolnak-e anyajegyeltávolítást. Persze amilyen mázlim van javasoltak, úgyhogy túlestem egy sebészi beavatkozáson is azóta, ahol babérlevél alakban kimetszették a problémás anyajegyemet. Nagyon meglepődtem, hogy milyen nagy a heg, kb. 2-2,5 centiméteres varrt sebem van. 

A leletemben leírták, hogy mik azok a tünetek, amelyekre figyelni kell a melanóma megelőzése érdekében. Ilyen a szokatlan anyajegy megjelenése (növekvő, változó anyajegy), az aszimmetrikus vagy szabálytalan anyajegy, többféle színű (fekete, barna, piros, kék, vagy fehér színű) anyjaegy, nagy méretű vagy viszkető anyajegy. Ezekre figyeljetek nagyon!

A most készült képeket a szűrővizsgálatot végző rendelő rendszere nyilvántartja, így az egy év múlva esedékes kontollvizsgálat alkalmával már össze fogják tudni hasonlítani az anyajegyeimet, és észlelik az esetleges változásokat is. Ez engem megnyugtat, mert nem biztos, hogy felfedezem, ha a hátam közepén az egyik anyajegy megváltozik. Nem igaz?

Persze bőrgyógyászatra is lehet menni, ott is szépen átvizsgálják az ember anyajegyeit, nem muszáj ilyen speckó rendelőt felkeresni. A lényeg, hogy időnként mindenki menjen el, ez nem játék.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rdiary.blog.hu/api/trackback/id/tr835286471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása